Mensen met een uitdaging

De kernteams van Careflex Uitdagende Zorg ondersteunen instellingen door het hele land met de meest complexe zorg. Ze krijgen te maken vaak heel bijzondere, maar ook kwetsbare mensen. Iedere situatie is anders, ieder geval is uniek. Toch hebben al die cliënten, met al die verschillende achtergronden, diagnoses en karakters, iets belangrijks met elkaar gemeen. Het zijn mensen met een uitdaging. En daar willen wij ze bij helpen.

neem contact met ons op

Het knopje ging om

19-08-2021

Bij Careflex zijn we het over één ding eens: hoe uitzichtloos of wanhopig ook – voor uitdagende zorgvragen is er altijd een logische oplossing te vinden. Deze oplossing vind je met elkaar.   

Complexe zorgvraag  

Drie maanden lang stond er een kernteam klaar om een jongvolwassene met een complexe zorgvraag te helpen. Fleur* heeft een persoonlijkheidsproblematiek en een eetstoornis met suïcidale gedachten. Ze zocht enorm extreme situaties op waardoor ze zichzelf vaak in gevaar bracht.  

Op zoek naar een oplossing 

Samen met een instelling is het kernteam van Careflex op zoek gegaan naar een oplossing voor het complexe gedrag. Er werd gekozen om haar 24/7 zorg te bieden in een voor haar vertrouwde omgeving: thuis. Het team ging schreef een plan en ging aan de slag om de ouders te coachen en het leven van Fleur te normaliseren. Hierin stond het goed leren kennen voorop, om een goede vertrouwensband met de begeleiders op te bouwen.  

Het vertrouwen groeide, waardoor het negatieve gedrag omgebogen kon worden naar positief gedrag  

In vertrouwen 

De groeiende vertrouwensband, de duidelijke structuur en communicatie zorgde in de eerste weken al voor het ombuigen van negatief gedrag naar positief gedrag bij Fleur. Ze durfde steeds meer te vertellen over wat er in haar omging.  

Kiezen voor het onbekende? 

Het team kwam erachter dat ze een ziekte identiteit ontwikkeld had. Met deze informatie in het achterhoofd, heeft het team gewerkt aan het geven van aandacht op de momenten dat ze het nodig had. Ondanks dat het onbekend terrein was voor Fleur, bleef het team dit voortzetten. Juist omdat ze het haar gunden dat ze op een positieve manier aandacht leerde vragen. Niet door af te dwingen, maar door op een positieve manier om hulp of nabijheid te vragen. Uiteindelijk kwam er een omslag in haar gedrag.   

Hierdoor ging het knopje om: ze ging inzien dat ze er ook mocht zijn zonder ziek te zijn.  

Het knopje ging om  

Het knopje ging om: ze ging inzien dat ze er mocht zijn zonder haar ziekte. Ze ging weer afspreken met haar vrienden en vriendinnen. Daarnaast heeft het kernteam haar ouders geleerd hoe ze om kunnen gaan met het gedrag van Fleur. Fleur ging daardoor merken dat niet alleen de Careflexers betrouwbaar zijn, maar ook haar ouders.   

Trots  

Het is fijn en bijzonder voor het kernteam om mee te maken dat de problematiek van Fleur zo snel behandeld kon worden, juist omdat ze teruggebracht werd naar haar thuissituatie. Normaal is een instelling de oplossing, maar dit keer pakte de nieuwe methode goed uit voor Fleur. Het team is trots dat ze samen bleven staan. Dat ze, wat er ook gebeurt, er voor elkaar zijn geweest. Dit heeft uiteindelijk gezorgd voor veel vertrouwen bij Fleur.   

De grote winst in dit succesverhaal zit ‘m natuurlijk in het feit dat het nu weer goed gaat met Fleur. Ze gaat weer naar school, ze spreekt af met vriendinnen: ze heeft de hulp van Careflex niet meer nodig. Fleur heeft zeker nog veel te leren, maar ze heeft weer een sterke basis om op verder te bouwen en weet dat haar ouders haar daarbij ondersteunen. Blij en trots op wie ze is gaf Fleur aan dat ze het nu zelf kan, hoe tof is dat om te horen!   

*Fleur is niet de echte naam, daarvoor is deze informatie veel te persoonlijk.    

Mooie woorden van een zorgverlener voor Fleur en het kernteam van Careflex:  

“Jullie hebben een meisje uit een kliniek gehaald en zijn erin geslaagd Fleur en haar ouders te helpen weer zelfstandig verder te kunnen. Ik zag in alle rapportages hoe jullie meedachten vanuit een warme, respectvolle en hele professionele houding. Doordat jullie met ouders dit risico hebben willen dragen, hebben jullie een normale ontwikkeling op gang gebracht. Respect! Ik vind elk één van jullie kanjers. Bedankt voor de goede zorgen!” 

 

Omgaan met escalaties in de complexe zorg: training en steun van je coach

Hoe ondersteunen we Careflexers bij het omgaan met escalaties? We vertellen je over onze trainingsweek, hoe zorgmanager Lyzanne haar medewerkers coacht rond escalaties en hoe onze medewerkers met een escalatie omgaan zodat ze hiervan kunnen leren.

Onze BBL-opleiding is wederom SBB erkend!

We mogen in onze handen klappen, want Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) geeft aan dat Careflex nog steeds een erkend leerbedrijf is. Dit betekent dat we nog steeds een leerbedrijf kunnen zijn voor mbo-zorgopleidingen. Lees meer!

De vrijheid van Careflex, begeleider Güliz Bircan-Karayel deelt haar ervaring

Güliz Bircan-Karayel werkt al een paar jaar met veel enthousiasme bij Careflex. Ze vertelt over de rust en vrijheid die het haar geeft, een bijzondere ervaring met een cliënt en hoe ze ontdekte dat ze een zorgmens is.