Mensen met een uitdaging

De kernteams van Careflex Uitdagende Zorg ondersteunen instellingen door het hele land met de meest complexe zorg. Ze krijgen te maken vaak heel bijzondere, maar ook kwetsbare mensen. Iedere situatie is anders, ieder geval is uniek. Toch hebben al die cliënten, met al die verschillende achtergronden, diagnoses en karakters, iets belangrijks met elkaar gemeen. Het zijn mensen met een uitdaging. En daar willen wij ze bij helpen.

neem contact met ons op

Ervaringsverhaal: medicatie en ADL-training

28-10-2022

Als onderdeel van een warm welkom volgen alle nieuwe Careflexers onze trainingsweek. Een week waarin zij verder kennismaken met het Careflex DNA en elkaar, maar ook aansluiten bij verschillende trainingen. Daarna hebben zij de juiste tools om de werkvloer op te gaan. Deze trainingsdag staat in het teken van medicatie en Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) training. 

Careflex praktijktrainer Gea Kuik vertelt over deze training: 

‘‘Medicatietraining zelf is eigenlijk helemaal niet zo leuk om te geven. Het is taaie kost met veel wetten en regels. Ik probeer de stof luchtig over te brengen door voorbeelden te geven of deelnemers om hun ervaringen te vragen. Het is belangrijk dat zij zich veilig en vrij voelen om dat te doen. Door eigen kennis te delen, worden andere deelnemers ook weer wijzer. Elke medicatietraining is anders, omdat ik de inhoud deels ook met de groep bepaal. 

 Het is leuk om te horen hoe deelnemers ergens instaan. Zo was er een deelnemer die overal graag tegenaan schopt. Dat is een geweldig type om in je klas te hebben. Hij doet dat namelijk vanuit een goed hart en de intrinsieke motivatie dat hij het goed wil doen. Ik vind dat prachtig. Het is dan leuk om een discussie uit te lokken en zijn overtuigingen te testen. Je ziet hem dan echt nadenken en beseffen dat er toch veel grijstinten tussen zwart en wit zitten. Zulke momenten geven me echt kippenvel.  

Medicatietraining zorgt ervoor dat je bewust bent van wat je doet. Wanneer geef je wel medicatie en wanneer niet? Wat doet het met de patiënt en wat doet het met jou? Stel je voor dat je iemand met een terminale ziekte morfine geeft. Het is dan niet de reden van overlijden, maar wel de laatste stap waardoor iemand overlijdt. Dat doet iets met je als hulpverlener. Het gaat om meer dan alleen het controleren en afstrepen van medicatie. Wat je doet heeft gevolgen voor de cliënt. Het toevoegen van ethiek geeft deze training meer diepgang. Dat ging vandaag geweldig. Het is een van de leukste groepen die ik gehad heb hier. Ze stelden goede vragen en gaven ook veel energie terug. Careflex mag erg blij zijn met zulke medewerkers, stuk voor stuk zijn het allemaal pareltjes. Ik denk dat ze met hun hoofd vol indrukken zijn weggegaan.’’ 

Drie deelnemers vertellen hun ervaring:  

‘’De training was erg interessant juist omdat er veel interactie plaatsvond. Er werd echt geluisterd naar jouw verhaal. Er is niet één mening goed, maar er werd juist rondgevraagd waarom je iets vindt. Ik vond het fijn dat er ruimte was voor discussie. Het is leuk om ervaringen te delen en vragen te kunnen stellen over praktijksituaties die je hebt meegemaakt. Ik had niet verwacht dat ik dit een van de leukste trainingsdagen zou vinden.’’ 

‘’Ik vond het thema bevoegdheid en bekwaamheid interessant. Ik weet dat ik niet bekwaam ben om medicatie te geven, maar daar ben ik me nu wel bewust van. Ik wist eerst nog niks van medicijnen, nu heb ik een stevige basis zodat ik er in ieder geval over kan meepraten en vanuit de praktijk kan doorleren.’’ 

‘‘Ik neem mee dat je het mag aangeven als je iets niet weet. Soms is er tijdsdruk waardoor je hiervoor geen ruimte voelt. Ik ben eraan herinnerd dat je mag aangeven dat je ergens niet klaar voor bent. Zolang je het maar goed onderbouwd, is dit juist krachtig.’’

Omgaan met escalaties in de complexe zorg: training en steun van je coach

Hoe ondersteunen we Careflexers bij het omgaan met escalaties? We vertellen je over onze trainingsweek, hoe zorgmanager Lyzanne haar medewerkers coacht rond escalaties en hoe onze medewerkers met een escalatie omgaan zodat ze hiervan kunnen leren.

Onze BBL-opleiding is wederom SBB erkend!

We mogen in onze handen klappen, want Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) geeft aan dat Careflex nog steeds een erkend leerbedrijf is. Dit betekent dat we nog steeds een leerbedrijf kunnen zijn voor mbo-zorgopleidingen. Lees meer!

De vrijheid van Careflex, begeleider Güliz Bircan-Karayel deelt haar ervaring

Güliz Bircan-Karayel werkt al een paar jaar met veel enthousiasme bij Careflex. Ze vertelt over de rust en vrijheid die het haar geeft, een bijzondere ervaring met een cliënt en hoe ze ontdekte dat ze een zorgmens is.