cd

Mensen met een uitdaging

De kernteams van Careflex Uitdagende Zorg ondersteunen instellingen door het hele land met de meest complexe zorg. Ze krijgen te maken vaak heel bijzondere, maar ook kwetsbare mensen. Iedere situatie is anders, ieder geval is uniek. Toch hebben al die cliënten, met al die verschillende achtergronden, diagnoses en karakters, iets belangrijks met elkaar gemeen. Het zijn mensen met een uitdaging. En daar willen wij ze bij helpen.

neem contact met ons op

Wondzorg en automutilatie

Wondzorg en automutilatie

Context

Het verzorgen van wonden na automutilatie wordt door hulpverleners vaak als heftig ervaren. Het besef dat iemand zichzelf kan beschadigen of verwonden is heftig om mee te maken. De ernst van deze automutilatie verschilt en ook de benaderingswijze richting het slachtoffer verschilt van reguliere wondzorg. Het nazorgtraject is daarnaast belangrijk. In deze training belichten we de maatregelen die de professionals kunnen treffen om de aard van de verwondingen niet te verergeren na de verrichte wondzorg.

Automutilatie betekent ‘zelfbeschadiging’ of ‘zelfverwonding’. Het kan zich op verschillende manieren uiten, zoals jezelf bekrassen, jezelf snijden, jezelf bijten, jezelf slaan etc. Automutilanten zijn mensen die zichzelf beschadigen of verwonden. Automutileren is jezelf beschadigen of verwonden.

Inhoud

In de aanpak van ZVG zijn drie pijlers van belang, met name preventie, diagnostiek en behandeling.

In deze training gaan we voornamelijk in op de behandeling van de wonden die ontstaan na de automutilatie.

Welke wonden kunnen er ontstaan, welke (eerste) hulp verleen je en hoe zorg je dat wonden niet verergeren? Hoe zorg je voor een goede interactie en de ruimte om de wondzorg te verrichten zoals nodig.

Bij het inschatten van de ernst van de wonden (triage) leren we je als professional om in te schatten of verwondingen zelf of door een eerste hulp behandeld moeten worden. En of een acute opname noodzakelijk is, afhankelijk van de ernst van de verwondingen.

Daarnaast besteden we in deze training aandacht aan jouw rol en de impact die het heeft op jou als hulpverlener.

De training is interactief en gaat in op de ervaringen die deelnemers hebben gehad.

Leerdoelen
  • Automutilatie, welke vormen en wat kunnen de gevolgen zijn.
  • Het behandelen van wonden bij automutilatie.
  • Wanneer schakel je 112 in.
  • De psychische gevolgen voor de zorgverlener en zorgontvanger.
Leeruitkomst

Deelnemers passen Wondzorg en automutilatie toe binnen hun hulpverleningstrajecten indien dit voorkomt. Deelnemers kunnen de risico’s inschatten bij zelfbeschadiging wanneer je professionele hulp nodig hebben en wanneer zij zelf de zelfbeschadiging kunnen verzorgen.

Urenbelasting en kosten

Training 4 uur. Er is geen studiebelasting voor of na de training nodig.

Voor een zorgprofessional kost deze training €85 per dagdeel. Wil je als zorgprofessional deelnemen in de leerlijn tot Professional in de complexe zorg? Neem dan contact op met Careflex Opleiden via het contactformulier onder aan de pagina.

Contact over de training

Ben je enthousiast en wil je met je team deelnemen aan onze training? Of wil je eerst wat meer informatie? Vul dan het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.