Training: Weet wat je zegt
Onze visie op Weet wat je zegt.
Weet wat je zegt is gebaseerd op de basis in communicatieve vaardigheden. Binnen de zorg zijn we gericht op het contact met de ander. In deze verbinding zit een groot aandeel vanuit de hulpverlening. Vertrouwen, mandaat om hulp te verlenen en continuïteit in gesprek vormen de basis voor een langdurige samenwerking met de cliënt en zijn/haar omgeving. Attitude, bewuste keuzes in communicatie en afstemming vormen hierin de basis om in gesprek te gaan over wat de ander nodig heeft. Weet wat je zegt biedt inzicht in communicatie zowel vanuit de hulpverlening als het begrijpen en aansluiten op communicatie van de ander.
“Het belangrijkste in communicatie is dat wat niet gezegd wordt.”
Doelgroep
Iedere professional die in meer of mindere mate werkt met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag in de care. Zowel MBO, HBO als WO en zowel directe zorg als ondersteunend. Mocht je als ouder of verzorgen willen deelnemen, neem dan even contact met ons op via het contactformulier.
Aanbeloven literatuur
SKJ Accreditatie
Deze training is SKJ geaccrediteerd onder nummer: SKJ208167. 11.25 punten.
Inhoud
In deze basistraining wordt ingezoomd op communicatie als begrip en de valkuilen die hierin schuilen. Bewuste keuzes in oprechte interesse gekoppeld worden gekoppeld aan het inzicht in wat de ander met zijn communicatie aangeeft. De basis voor een solide hulpverleningsrelatie wordt uitgewerkt vanuit de elementen Autonomie, verbinding en competent zijn. Deze training bestaat uit de volgende onderdelen:
- De theoretische kant van menselijke communicatie gekoppeld aan menselijk valkuilen die belemmerend werken voor de verbinding;
- De basisattitude vanuit oprechte interesse;
- Gesprekstechnieken gericht op het inzichtelijk maken van erkenning, behoefte en verwachtingen van de ander en deze in communicatie zichtbaar te maken;
- Gesprekstechnieken gericht op verheldering van de daadwerkelijke last van de ander in beeld vanuit oprechte nieuwsgierigheid en deze omvormen naar de wens van de ander;
- Inzicht in intermenselijke communicatie binnen de hulpverlening en technieken om jezelf hierin te beïnvloeden;
- Gesprektechnieken gericht op motivatie vanuit de ander.
Na afloop van deze training:
- Hebben de deelnemers inzicht gekregen in menselijke communicatie en valkuilen;
- Hebben de deelnemers inzicht en vaardigheden verkregen in het werken vanuit oprechte interesse bij het aangaan van betrouwbare hulpverleningsrelaties.
- Kunnen de deelnemers vanuit de juiste vraagstelling de behoefte, erkenning of verwachtingen inzetten in de verbinding met de ander.
- Kunnen de deelnemers zichzelf beïnvloeden in hun communicatie, afgestemd op de ander.
- Kunnen de deelnemers de elementen autonomie, verbinding en competent zijn vormgeven in hun communicatie.
- Hebben de deelnemers inzicht in motivatie van de ander en kunnen gesprekstechnieken toepassen om vanuit deze motivatie hulp te verlenen.
Kosten en tijdsbesteding
Deze training bestaat uit drie dagdelen van 3,5 uur.
Mocht je als team geïnteresseerd zijn in het volgen van deze training, neem dan contact op met een van onze opleidingsmanagers Bjorn of Marianne. Zodat we samen tot praktische afspraken kunnen komen, een offerte kunnen opstellen en de training op maat aanbieden.
Voor een zorgprofessional kost deze training 450 euro (incl. btw) inclusief voorbereidingsmateriaal en een vergaderarrangement. Mocht je als zorgprofessional deel willen nemen in de leerlijn tot Professional in de complexe zorg, neem dan contact op met Careflex Opleiden.
Locatie
Deze training vindt plaats op onze Zorgcampus aan de Erasmusweg 34 in Breda.