Mensen met een uitdaging

De kernteams van Careflex Uitdagende Zorg ondersteunen instellingen door het hele land met de meest complexe zorg. Ze krijgen te maken vaak heel bijzondere, maar ook kwetsbare mensen. Iedere situatie is anders, ieder geval is uniek. Toch hebben al die cliënten, met al die verschillende achtergronden, diagnoses en karakters, iets belangrijks met elkaar gemeen. Het zijn mensen met een uitdaging. En daar willen wij ze bij helpen.

neem contact met ons op

Nu de winter de dagen weer kouder en donkerder maakt, kunnen we wel een mooi en warm vakantieverhaal gebruiken. Vorige zomer zijn de begeleiders van Careflex samen met een cliënt naar een prachtig Nederlands Waddeneiland op vakantie gegaan. Je zal vast denken, wat mooi dat begeleiders dit mogelijk hebben gemaakt. Maar eigenlijk is het andersom, want de cliënt stond aan het roer deze vakantie: met een glimlach!

Intensieve zorg

Vanaf maart 2020 heeft een kernteam van Careflex de zorg voor deze jonge man volledig overgenomen. Dit betekende 24 uur per dag begeleiding, waarin de intensiviteit in zorg wisselend is geweest. Deze zorg was nodig, omdat hij een forse hechtingsproblematiek heeft. Daardoor heeft hij in het verleden vaak agressie laten zien, waardoor er onveilige situaties zijn ontstaan. Niet alleen voor zijn omgeving, maar ook voor zichzelf.

Het roer om

Het kernteam heeft ingezet op stabiliseren, het bieden van alternatieven om de spanning te reguleren en er onvoorwaardelijk voor hem te zijn. Zo is de begeleiding wisselend geweest: gestart met 1 op 1 begeleiding, wegens veiligheidsredenen opgeschaald naar 4 op 1 begeleiding. Vervolgens weer teruggegaan naar de huidige manier van begeleiden: 2 op 1, waarin ze hopen op korte termijn af te kunnen bouwen naar 1 op 1 begeleiding.  Deze interventies hebben ervoor gezorgd dat hij samen met begeleiding afgelopen zomer op vakantie kon gaan naar een prachtig Waddeneiland.

Op vakantie!

Waar de ochtenden normaliter starten met de vraag “mag ik vechten?”, was het deze vakantieweek een “goedemorgen, goed geslapen?”. Op vakantie gaan naar een Waddeneiland is voor velen misschien niet zo bijzonder, maar voor hem was het een enorme stap. Voor vijf dagen heeft hij zijn veilige omgeving achter zich gelaten, om het onbekende in te stappen.

Aan het roer

Een goede voorbereiding is het halve werk. En goed voorbereid, dat was hij zeker. Waarin normaal het kernteam alles regelt, heeft hij ervoor gezorgd dat alles goed geregeld was. Zoals de tickets voor de boottocht en het parkeervignet voor de auto. Ook had hij alle wandel- en fietsroutes alvast voorbereid en meegenomen. Zonder hem was de begeleiding niet eens aangekomen op het eiland!

Van gespannen naar ontspannen

Waar normaal een gespannen sfeer overheerst, was er op vakantie juist een ontspannen sfeer. Hierdoor was er ruimte voor persoonlijke interactie. Zo durfde hij de begeleiders ‘pakezels’ te noemen en was zijn standaard zin: “Hee ober, ga eens bier halen!” Een fietstocht maken rondom heel het eiland? Geen probleem ! Terwijl de begeleiding er meer moeite mee had en een zuur gezicht trok wanneer er een drempel in het zicht kwam.

Genieten van de kleine dingen

Er werd volop genoten van al het moois van het eiland: de duinen, bossen, stranden, dijken en verschillende dorpjes. Dit werd allemaal vastgelegd door middel van professionele foto’s. En op het einde van zo’n sportieve dag is een biertje op het terras natuurlijk helemaal verdiend!

Zo stond deze vakantie in het teken van genieten van de kleine dingen. Het maken van foto’s, het dankjewel zeggen, het samen avond eten klaarmaken, het genieten van de vele fiets- en wandeltochten die gezamenlijk waren uitgestippeld, het drinken van een biertje op het terras en het maken van grapjes heeft gezorgd voor een fantastische vakantie week. Een week met een grote glimlach.

Ervaringsverhaal: zie dit als een kans en ervaring

Irene de Bruijn deelt haar ervaring over het werk als Begeleider Complexe Zorg bij Careflex.

Succesverhaal: Samen kun je zoveel meer

Marèl deelt hoe ze haar werk ervaart als Begeleider Complexe Zorg bij Careflex.

Het knopje ging om

Drie maanden lang stond er een kernteam van Careflex klaar om voor de complexe zorgvraag van een 13-jarig meisje een oplossing te vinden. Lees hier hoe het team ervoor zorgde dat het knopje om ging,