De trainer helpt bij het opzetten van een VR-bril bij de deelnemer

VR-training: De bril op van iemand met LVB-problematiek

Stap in de wereld van iemand met een licht verstandelijke beperking 

In de zorg ontdekken we steeds vaker dat problematiek rondom licht verstandelijke beperkingen (LVB) ten grondslag ligt aan onbegrepen gedrag. Het onbegrip werkt daarbij twee kanten op. In het dagelijks leven begrijpen we hetgedrag van mensen met LVB-problematiek soms niet; andersom snappen zij ons ook niet altijd. We weten eigenlijk weinig over wat er in hun hoofd omgaat. In dezetraining krijg je inzicht inbestaande kennis over dit onderwerp, verdiep jeje in de belevingswereld van de cliënt en krijg jede ruimte om te reflecteren op hoeje als professional beterkuntomgaan met LVB-cliënten. 

Hiermee gaan we aan de slag 

  • Je volgt een VR-simulatie waarbij je in de wereld stapt van mensen met LVB-problematiek. 
  • Je leert vanuit ervaring, doordat je reflecteert op je eerdere beleving en handelen. 
  • Je verdiept je in uitingen van mensen met LVB-problematiek en hoe je hiermee omgaat.  
  • Je krijgt praktische handvatten die je direct kunt toepassen in de praktijk. 
Opleidingsadviseur geeft tijdens een VR-training uitleg aan een deelnemer met een VR-bril op.

Wat levert de training je op? 

Na de training beschikje over relevant inzicht in LVB-problematiek en inde manier waaropde cliënt de wereld ervaart. Daardoorkun je als hulpverlener vanuit een belevingsperspectief aansluiten op wat hij of zij nodig heeft. Dankzijde VR-beleving kun je de theorie opeen nieuwemanier interpreteren en krijg je beter inzicht in de behoeften van de cliënt. Dit kunje vervolgens integreren in de begeleiding en ondersteuning die je hem of haar geeft. 

Opleidingsadviseur Tessa van Aalten ondersteunt een deelnemer met een VR-bril op

Opleidingsadviseur Tessa van Aalten vertelt:

“Cliënten met LVB-problematiek voelen zich vaak eenzaam. Het ervaren van de VR-beleving zorgt ervoor dat je als hulpverlener hun gevoel beter snapt. Vaak wordt er gezegd dat cliënten positiever mogen zijn of zichzelf niet moeten vergelijken. Doordat je het gevoel van eenzaamheid zelf hebt ervaren, begrijp je waarom dit voor cliënten een lastig doel is.” 

Vraag jouw training op maat aan

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen om verder te groeien? We gaan graag met je in gesprek! Vul onderstaand contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.